Saturday, 16 July 2016

RESEPI ‘FERRERO ROCHER’ BUATAN SENDIRI

Tags


Bahan-bahan:

(**)14 keping Biskut Susu atau Biskut Tiger
(**)25g Krispies Rice atau Almond Nibs
(**)200g Nutella
(**)200g Coklat
(**)25g Mentega

Cara membuatnya:

(**)Kisar biskut sehingga halus dan masukkan ke dalam mangkuk besar.
(**)Campurkan Krispies Rice atau Almond Nibs dan Nutella ke dalam biskut yang dikisar tadi. Kacau sehingga sebati.
(**)Bulatkan adunan mengikut saiz yang dikehendaki menggunakan tangan anda. Biarkan selama satu jam.
(**)Cairkan coklat dalam ketuhar selama 30 saat. Keluarkan dan kacau. Masukkan semula coklat ke dalam ketuhar selama 30 saat lagi.
(**)Keluarkan dan masukkan mentega. Kacau lagi.
(**)Salutkan adunan tadi dengan cara celupkan ke dalam coklat cair dan letakkan di atas kertas pembakar.
(**)Selepas mencelup ke dalam coklat, anda boleh golekkan ke atas Almond Nibs.
(**)Sejukkan seketika selama 30 minit hingga 1 jam.


EmoticonEmoticon