Bahan-Bahan:
(**)2 tongkol jagung manis mentah – dihiris nipis
(**)5 sudu besar gula pasir – tambah lagi bila nak lebih manis
(**)3 sudu besar gula merah
(**)4 sudu besar sagu
(**)1.5 liter air – campur dengan santan pekat
(**)100 ml santan pekat (anda boleh gunakan santan tin, kotak, atau segar)
(**)garam secubit
Cara Membuat:
(**)1. Basuh sagu sekali dan toskan tetapi ingat jangan direndam. Kemudian siapkan periuk dan masukan santan pekat yang telah dicampur dengan air, jagung yang telah dihiris, dan secubit garam.
(**)2. Masak atas api sederhana sahaja dan kacau sehingga mendidih.
(**)3. Selepas itu masukan gula pasir, sagu, & gula merah dan kacau sehingga sagu bertukar menjadi jernih.
(**)4. Akhir sekali, kacau dan biarkan sehingga bubur masak dan siap untuk dihidangkan.
EmoticonEmoticon