Bahan-Bahan:
Bahan A –
(**)125 gm butter
(**)100 gm margerin
(**)80 gm shortening atau lemak sayuran
(**)80 gm gula kaster
(**)2 sudu teh cappucino emulco
Bahan B – diayak
(**)350 gm tepung gandum
(**)1/4 sudu teh serbuk penaik atau baking powder
(**)40 gm tepung jagung
(**)40 gm tepung kentang
(**)1 sudu besar susu tepung
Bahan C –
(**)100 gm koko-crunch ~ dikisar
(**)40 gm kacang tanah ~ dipanggang dan dikisar
(**)100 gm coklat rice
Hiasan –
(**)Kuning telur
(**)Coklat masakan putih ~ cairkan kaedah double boiler
(**)Coklat masakan gelap ~ cairkan kaedah couble boiler
Cara Membuat:
(**)1. Pukul bahan A sehingga sebati. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit.
(**)2. Masukkan pula bahan C dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan doh selama 15 minit.
(**)3. Sediakan loyang pembakar dan oleskan dengan sedikit buter. Panaskan oven pada suhu 150C.
(**)4. Canaikan doh di atas 2 lapik plastik supaya doh tidak melekat-lekat. Terap doh dengan penerap biskut.
(**)5. Susun doh di dalam loyang pembakar. Sapukan kuning telur di atas permukaan doh.
(**)6. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 15 ~ 20 minit atau sehingga doh masak sempurna. Sejukkan doh setelah masak.
(**)7. Hiaskan doh dengan coklat masakan putih dan gelap yang telah di cairkan. Biarkan coklat mengeras sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.
EmoticonEmoticon