Thursday, 14 July 2016

Resepi Biskut Alamanda

Tags


Bahan-Bahan:

Bahan A –

(**)125 gm butter
(**)100 gm margerin
(**)80 gm shortening atau lemak sayuran
(**)80 gm gula kaster
(**)2 sudu teh cappucino emulco

Bahan B – diayak

(**)350 gm tepung gandum
(**)1/4 sudu teh serbuk penaik atau baking powder
(**)40 gm tepung jagung
(**)40 gm tepung kentang
(**)1 sudu besar susu tepung

Bahan C –

(**)100 gm koko-crunch ~ dikisar
(**)40 gm kacang tanah ~ dipanggang dan dikisar
(**)100 gm coklat rice

Hiasan –

(**)Kuning telur
(**)Coklat masakan putih ~ cairkan kaedah double boiler
(**)Coklat masakan gelap ~ cairkan kaedah couble boiler



Cara Membuat:

(**)1. Pukul bahan A sehingga sebati. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit.

(**)2. Masukkan pula bahan C dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan doh selama 15 minit.

(**)3. Sediakan loyang pembakar dan oleskan dengan sedikit buter. Panaskan oven pada suhu 150C.

(**)4. Canaikan doh di atas 2 lapik plastik supaya doh tidak melekat-lekat. Terap doh dengan penerap biskut.

(**)5. Susun doh di dalam loyang pembakar. Sapukan kuning telur di atas permukaan doh.

(**)6. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 15 ~ 20 minit atau sehingga doh masak sempurna. Sejukkan doh setelah masak.

(**)7. Hiaskan doh dengan coklat masakan putih dan gelap yang telah di cairkan. Biarkan coklat mengeras sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.


EmoticonEmoticon