Bahan-bahan :
(**)2 cawan beras
(**)1 tin susu cair
(**)1 camca besar marjerin
(**)3 camca besar minyak sapi
(**)3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
(**)2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
(**)2 sm halia - ditumbuk halus
(**)4 camca besar tomato puri atau sos tomato
(**)3 biji buah pelaga - rempah 4 sekawan
(**)2 kuntum bunga lawang - rempah 4 sekawan
(**)2 kuntum bunga cengkih - rempah 4 sekawan
(**)2 sm kayu manis - rempah 4 sekawan
(**)Sedikit air
(**)Sedikit garam secukupnya
Cara-cara membuat :
(**)Panaskan minyak sapi dan marjerin, kemudian tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk halus.
(**)Kemudian masukkan pula rempah 4 sekawan.
(**)Tumis sehingga naik bau dan barulah dimasukkan air, tomato puri, susu cair serta garam.
(**)Setelah mendidih barulah dimasukkan beras yang telah dicuci bersih.
(**)Biar sehingga masak dan siap dihidangkan bersama lauk-pauk.
AYAM MASAK MERAH
Bahan-bahan :
(**)500 gm ayam – dipotong sederhana
(**)100 gm cili kering } dikisar halus
(**)2 batang serai } dikisar halus
(**)2 cm lengkuas } dikisar halus
(**)2 ulas bawang merah } dikisar halus
(**)2 ulas bawang putih } dikisar halus
(**)2 biji buah pelaga } rempah 4 sekawan
(**)2 kuntum bunga lawang } rempah 4 sekawan
(**)3 kuntum bunga cengkih } rempah 4 sekawan
(**)2 sm kayu manis } rempah 4 sekawan
(**)¼ tin susu cair
(**)3 camca besar minyak masak
(**)3 camca besar sos cili
(**)1 camca besar tomato puri
(**)Garam & gula secukupnya
Cara-cara membuat :
(**)Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau. Kemudian masukkan pula rempah 4 sekawan dan kacau rata.
(**)Seterusnya masukkan susu cair, sos cili, tomato puri, garam dan gula secukup rasa. Kacau dan biarkan sehingga mendidih.
(**)Akhir sekali masukkan ayam yang telah dipotong. Kacau rata dan biarkan sehingga empuk serta kuah menjadi pekat. Seterusnya siap untuk dihidangkan.
ACAR TIMUN
Bahan-bahan :
(**)2 batang timun } dipotong memanjang
(**)1 batang lobak merah } dipotong memanjang
(**)½ labu bawang besar } dimayang halus
(**)1 tangkai cili merah } dimayang halus
(**)Sedikit cuka, garam & gula
(**)Sedikit air secukupnya
Cara-cara membuat :
(**)Masak gula bersama cuka dan air hingga mendidih.
(**)Setelah sejuk, campurkan bersama timun, lobak merah, bawang besar dan juga cili merah.
(**)Tambahkan gula dan garam mengikut cita rasa. Gaul sehingga sebati dan siap untuk dihidangkan.
EmoticonEmoticon