Bahan-Bahan
(**)Sebungkus Tepung Pulut
(**)Secawan Tepung Gandum
(**)5 Helai Daun Pandan
(**)½ Sudu Teh Pewarna Hijau
(**)1 Sudu Garam
(**)Gula Melaka Secukupnya – potong dadu
(**)Sebiji Kelapa Muda (diparut – ambil bahagian putih sahaja)
(**)Sedikit garam – untuk gaul dengan kelapa parut
(**)Air Secukupnya
(**)Sedikit Kapur
Cara-Cara Membuat
(**)Campurkan ke semua tepung dengan air daun pandan,garam dan air kapur sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat melekat di tangan.
(**)Gentelkan adunan sebesar biji guli atau ibu jari dan leperkan.
(**)Kemudian isikan gula Melaka yang telah dipotong dadu ditengahtengahnya.
(**)Tutup adunan kemas-kemas dan gentel adunan dengan kedua tapak tangan supaya berbentuk bulat cantik.
(**)Sementara itu jerang air di dalam periuk. Masukkan daun pandan agar berbau wangi.
(**)Setelah itu masukkan bebola adunan kuih buah Melaka tadi ke dalam air yang mendidih.
(**)Bebola kuih buah Melaka itu akan timbul apabila sudah masak.
(**)Ceduk, angkat dan toskan dan terus masukkan pinggan kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam.
(**)Golek golekkan di atas kelapa sehingga ianya betul betul bersalut.
(**)Sedia untuk dihidangkan.
EmoticonEmoticon