Friday, 24 June 2016

Resepi Ayam Masak Merah Menyala

Tags


Bahan-bahan :

(**)1 ekor ayam, dipotong 12 bahagian

(**)1 sudu teh serbuk kunyit

(**)2 helai daun salam

(**)2 biji tomato dicincang halus

(**)400ml air

(**)3 biji lada besar segar, dipotong-potong

(**)1 biji bawang besr, dipotong-potong

(**)1 kulit kayu manis – tumis

(**)5 biji buah pelaga- tumis

(**)2 tangkai bunga lawang-tumis

(**)1 sudu teh gula pasir, atau secukupnya untuk menambah rasa

(**)2 senduk minyak untuk menumis


Bahan Untuk Dikisar Halus

(**)8 biji bawang merah

(**)4 biji bawang putih

(**)1cm halia

(**)2 batang serai

(**)14 tangkai cili kering (tahap kepedasan – ikut citarasa sendiri, boleh ditambah/dikurangkan.

(**)1 1/3  sudu teh garam

(**)½ sudu teh sos cili



Cara membuat :

(**)1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan kunyit dan garam. Biarkan seketika

(**)2. Panaskan minyak, gorengkan ayam tersebut separuh masak. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.

(**)3. Kemudian tumis  bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga seketika. Kemudian masukkan pula ke semua bahan kisar dan juga daun salam hingga berbau harum.

(**)4. Masukkan ayam  dan tambah air jika diperlukan.

(**)5. Kemudian masukkan pula tomato, sos cili dan gula secukup rasa.

(**)6. Biarkan sampai pekat dan masak.

(**)7. Hiaskan dengan hirisan bawan dan cili besar .


EmoticonEmoticon