Kuih lompang merupakan salah satu kuih tradisitional yang lazat. Berikut resepi kuih lompang.
Bahan-bahan ( . )
(**)1 1/2 cawan tepung beras
(**)1 sudu makan tepung ubi
(**)1 sudu kecil air kapur
(**)1/2 cawan gula pasir
(**)1/2 cawan gula merah
(**)2 cawan air
(**)daun pandan
(**)kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap
Cara-cara
(**)- satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
(**)- satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
(**)- kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
(**)- tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
(**)- kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
(**)- hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.
EmoticonEmoticon