Thursday 19 May 2016

Resepi Cupcake Strawberry

Tags


Bahan-bahan

(**)360gm tepung gandum
(**)240gm Buttercup
(**)160gm gula
(**)4 biji telur gred B
(**)6 biji buah Strawberry (dipotong kecil-kecil)
(**)2 sudu teh serbuk penaik Royal
(**)290ml susu segar Dutch Lady
(**)1 sudu teh pes strawberry
(**)1 sudu teh pewarna pink

Cara-cara

(**)1.Panaskan ketuhar pada 140°C, pusingkan timer ke 10 minit.
(**)2.Ayak tepung gandum dan serbuk penaik sebanyak 2 kali.
(**)).Pukul Buttercup dan gula hingga gebu.
(**)4.Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul. Pukul telur guna kelajuan minima sahaja..
(**)5.Selang-seli masukkan tepung dan susu segar.  Gaul hingga adunan sebati. Masukkan tepung dan susu selang seli
(**)6.Masukkan potongan buah strawberry, pes dan pewarna sekaligus dan gaul hingga rata.
(**)7.Masukkan potongan strawberry, pes dan pewarna sekali gus..guna spatula pon boleh
(**)8.Sediakan acuan kertas, sendukkan adunan hingga memenuhi ¾ acuan. Acuan tak perlu digris..Guna acuan kecil pon okey..
(**)9.Bakar dengan kepanasan 140°C, 10-15 minit.  Selamat mencuba..


EmoticonEmoticon