Thursday 19 May 2016

Resepi Cupcake Pelangi

Tags


Bahan-bahan :

(**)280 gm Mentega
(**)280 gm Tepung berserbuk penaik
(**)260 gm gm Gula kaster
(**)50 ml Susu sejat
(**)5 biji Telur gred A
(**)1 sudu teh Esen vanila
(**)Sedikit Oren Emulco, Coklat emulco, pewarna merah jambu, hijau.


Method :

(**)1. Pukul mentega dan gula hingga gebu
(**)2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dipukul.
(**)3. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
(**)4. Kemudian masukkan susu.
(**)5. Masukkan esen vanila. Pukul hingga rata.
(**)6. Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan warnakan merah jambu, hijau, coklat emulco dan oren emulco.
(**)7. Tuang sedikit demi sedikit berselang-seli warna kedalam acuan dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 180 c selama 15-20 minit atau sehingga masak.


EmoticonEmoticon