Bahan-Bahannya ialah:
Bahan Perap –
(*)2 keping paha ayam debone ( Dibuang tulang )
(*)2 sudu kecil serbuk/pati ayam
(*)1 sudu kecil serbuk lada putih
(*)1 sudu kecil serbuk lada hitam
(*)1 sudu besar jus lemon
Bahan Salutan –
(*)1 biji telur – di pukul
(*)1/2 cawan tepung jagung
(*)1/2 cawan breadcrumbs
Cara Membuatnya ialah:
(*)1. Gaul ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Perap selama 4 jam di dalam peti sejuk.
(*)2. Salut ayam dengan tepung jagung hingga rata. Celupkan kedalam telur dan salut rata dengan breadcrumbs.
(*)3. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
Sos lada hitam –
(*)1. Ambil lebihan bahan perapan tadi dan masukkan dalam periuk kemudian campur dengan 1/2 cawan air dan masak hingga mendidih.
(*)2. Sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam, gula dan lada sulah, dan masukkan bancuhan tepung katakuriko ( tepung kentang) boleh juga di ganti dengan tepung jagung, untuk pekatkannya.
(*)3. Kalau ada minyak bijan masukkan 1 sudu kecil, sos lada hitam akan lebih sedap dan wangi.
Bahan Sampingan –
(*)1. Kentang Goreng atau kentang putar.
(*)2. Sayuran Tomato, daun salad, jagung, broccoli dan lobak merah.
EmoticonEmoticon