Bahan-bahannya ialah :
(*)2 cawan isi kerang
(*)2 sudu besar rempah kari
(*)½ cawan santan pekat
(*)1 cawan air
(*)1 keping asam keping
(*)1 helai daun kunyit – dihiris halus
(*)1 helai daun limau purut
(*)2 sudu besar kerisik
(*)sedikit garam dan gula
(*)3 sudu cili kering yang sudah dikisar
Bahan-Bahan untuk dikisar ialah :
(*)4 biji bawang merah
(*)1 biji bawang putih
(*)½ inci halia
(*)½ inci kunyit hidup
(*)2 batang serai (dimesin halus)
Cara Membuatnya ialah:
(*)Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
(*)Kemudian masukkan cili , biarkan garing seketika.
(*)Masukkan pula rempah kari dan sedikit air.
(*)Goreng lagi sehingga pecah minyak dan masukkan santan.
(*)Biarkan sampai mendidih, sambil ‘kacau-kacau’ dan masukkan kerisik.
(*)Biarkan kuah tersebut pekat sedikit, masukkan asam keping, daun limau purut dan daun kunyit, garam dan gula secukup rasa.
(*)Kemudian masukkan isi kerang dan gaul hingga sebati.
(*)Jika mahu berkuah, tambahkan sedikit air. Terpulang kepada citarasa sendiri, sama ada mahu kering atau pun berkuah sedikit.
EmoticonEmoticon