Tuesday 8 March 2016

Resepi Putu Piring Sedap

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)259gm tepung beras | direndam
(*)85ml air
(*)1 sudu teh garam
(*)325gm kelapa parut
(*)250gm gula merah


CARA MEMASAKNYA IALAH:

1. (*)Renjiskan sedikit garam ke atas tepung. Gaulkan hingga menjadi seperti serbuk roti.

2. (*)Masukkan 250gm kelapa parut dan gaulkan hingga rata.

3. (*)Secara berselang-selang sudukan 2 sudu teh kelapa yang selebihnya dan campurkan putu ke dalam batang buluh, bergaris pusat 8 cm.

4. (*)Isikan ke semuanya hingga habis. Jika tidak terdapat buluh. Isikan campuran putu ke dalam sebuah acuan bulat yang dialaskan dengan kelapa yang selebihnya.

5. (*)Kukus selama 10 minit atau hingga masak. Hidangkan panas-panas dengan gula merah.


EmoticonEmoticon