Bahan-Bahannya ialah:
Puding Roti –
(*)4 keping roti – dikoyak kecil-kecil
(*)1 tin susu cair (375 mL)
(*)2 biji telur
(*)4 sudu besar gula
(*)1 sudu kecil esen vanilla
(*)2 sudu besar butter
(*)Sedikit kismis
Sos Kastard ialah –
(*)400ml susu segar (low fat)
(*)2 sudu besar kastad
(*)1 1/2 sudu besar gula perang lembut
(*)1 sudu kecil esen vanilla
Cara Membuatnya ialah:
Puding Roti ialah –
(*)1. Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan pukul hingga sekata. Tambahkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata.
(*)2. Sapu butter pada roti dan susun dalam loyang. Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis.
(*)3. Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan dengan sos kastard.
Sos Kastard ialah –
(*)1. Campurkan semua bahan, susu, kastad, gula perang, esen vanilla.
(*)2. Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. Tapiskan.
(*)3. Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa. Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak.
(*)4. Tuangkan sos kastard ke atas puding roti yang telah disejukkan tadi. Hidangkan.
EmoticonEmoticon