Friday, 25 March 2016

Resepi Lockching Atau Satay Ikan Thai

Tags


Bahan-Bahannya ialah:

(*)250 gm isi ikan selayang (mentah) – dikisar lumat
(*)100gm tepung ubi kayu/tepung kanji
(*)1/2 biji bawang besar – dikisar
(*)1 sudu kecil garam
(*)1/2 sudu teh serbuk perasa
(*)1 sudu kecil soda bikarbonat

Bahan Untuk Sos Manis dan Pedas –

(*)Cili kering secukupnya – kisar lumat
(*)4 ulas bawang putih – dikisar lumat
(*)1 ½ cawan air
(*)1 sudu sudu besar tepung ubi kayu/tepung kanji – dibancuh dengan 2 sudu besar air
(*)4 sudu makan gula atau secukupnya
(*)½ sudu makan garam
(*)Sedikit serbuk perasa
(*)Sedikit pewarna merah
(*)lada burung secukupnya – untuk sos pedas sahaja

Cara Membuatnya ialah:

Buat Lockching –

(*)1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.

(*)2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan soda bikarbonat

(*)3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil. penyet2 sikit lepas bulat.

(*)4. Panaskan minyak dan goreng sekejap. Kemudian, Cucukkan pada lidi dan bakar sekejap.

(*)Tip: kalau adunan terlalu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan itu tidak melekat di tangan.

Buat Sos –

(*)1. Tumiskan bawang putih dalam periuk tanpa minyak. Masukkan sedikit air.

(*)2. Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Warna merah tu pakai sikit je untuk nampak warna pink. Kacau.

(*)3. Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sehingga mendidih. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.

(*)4.Untuk jadikan sos pedas,tambahkan lada burung dalam masakan diatas.


EmoticonEmoticon