Tuesday, 1 March 2016

Resepi Kek Mangga Berkrim Sedap

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

Bahan-bahan untuk Kek Span –

(_)6 biji telur
(_)35 gram tepung jagung
(_)170 gram tepung gandum
(_)170 gram gula castor
(_)35 gram mentega yang dicairkan

Bahan-bahan untuk Mousse Mangga –

(_)150 gram puri mangga ataupun mangga yang telah dikisar
(_)13 gram gelatin
(_)30 gram air
(_)40 gram gula
(_)240 gram krim putar (whipping cream)
(_)1 biji mangga dipotong dadu

Bahan-bahan untuk Sos Mangga –

(_)125 gram puri mangga
(_)125 gram air
(_)1/2 sudu kecil gelatin
(_)1/2 sudu kecil serbuk agar-agar (kuning/putih)
(_)30 gram gula

Cara-cara untuk Membuatnya ialah:

Kek Span –

1. (_)Panaskan ketuhar pada suhu 170-180C.

2. (_)Cairkan mentega dan ketepikan. Pukul telur bersama gula sehingga kembang.

3. (_)Dalam mangkuk yang lain, campurkan kedua-dua tepung. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan teruskan memutar.

4. (_)Akhir sekali masukkan mentega cair dan kacau menggunakan spatula. Tuang adunan ke dalam loyang bulat dan bakar pada suhu selama 25-30 minit.

5. (_)Apabila kek sudah sejuk, potong kek kepada tiga lapisan secara melintang.

Mousse Mangga –

1. (_)Masukkan air ke dalam periuk dan taburkan gelatin.

2. (_)Masukkan gula dan mangga dan masak sehingga gula dan gelatin cair. Sejukkan.

3. (_)Pukul krim sehingga kental dan masukkan adunan puri tadi. Gaul sebati.

Sos Mangga –

1. (_)Panaskan air dan masukkan gelatin. serbuk agar-agar dan gula.

2. (_)Masak sehingga kesemuanya cair dan masukkan puri mangga.

Cara Melapiskan Kek:

1. (_)Gunakan loyang springfoam ( berbentuk ‘ring’). Letakkan 1 lapis kek dibahagan bawah sekali dan tuangkan mousse mangga ke atasnya.

2. (_)Tabur mangga yang telah dipotong dadu. Ulang proses ini sehingga selesai ketiga-tiga lapisan.

3. (_)Masukkan kek ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya selam 4 jam atau pun semalaman.

4. (_)Kemudian tuangkan sos mangga perlahan-lahan di bahagian atas kek dan masukkan ke dalam peti sejuk semula selama 1 jam. Hidangkan.


EmoticonEmoticon