Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:
Bahan A – Cream Cheese
[^]250 gm cream cheese
[^]60 gm gula halus
[^]1 biji telur
[^]1 sudu besar air
[^]1 sudu besar tpng gandum
Bahan Kek –
[^]2 biji telur
[^]1 cawan gula halus
[^]1 sudu teh esen vanilla
[^]1/4 sudu teh garam
[^]1/2 cawan air panas didih
[^]1/2 cawan susu segar / cair
[^]1/2 cawan minyak jagung / masak
[^]1 cawan tepung gandum
[^]3 sudu besar sebuk koko
[^]1 sudu kecil baking soda
[^]1/2 sudu kecil baking powder
[^]Loyang 8x8x3 (di alas dasar dan digris)
Cara-cara untuk membuatnya ialah:
Bahan A – Cream Cheese
1. [^]Pukul cream cheese bersama gula hingga sebati.
2. [^]Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi hingga licin dan tidak berketul. Ketepikan.
Kek –
1. [^]Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan baking soda. Ketepikan.
2. [^]Pukul telur bersama gula sehingga kembang. Kemudian masukkan vanilla dan garam. Masukkan air panas, susu dan minyak.
3. [^]Setelah itu masukkan bahan yang diayak dan gaul sebati. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.
4. [^]Tuang 1 bahagian adunan coklat, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit dengan api sederhana hingga masak.
5. [^]Kemudian tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
6. [^]Akhir sekali tuang adunan coklat selebihnya, tutup dengan aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
7. [^]Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di hidangkan.
Tips Penting:
– [^]Untuk membuat 2 lapisan cream cheese, gandakan sukatannya.
– [^]Untuk membuat corak, ketepikan 2-3 sudu besar adunan cream cheese dan campurkan dengan 1 sudu kecil coklat emulco, masukkan ke dalam piping bag dan pipe mengikut corak yang disukai.
EmoticonEmoticon