BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)240gm tepung naik sendiri
(*)360gm gula
(*)480gm mentega
(*)5 biji telur
(*)120gm serbuk koko | dibancuh dengan air panas sehingga pekat
(*)1 sudu teh esen vanila
(*)1 sudu makan pes vanila
(*)1 sudu makan mentega pes vanila
(*)60gm krim whipping
(*)250gm coklat masakan | untuk hiasan
(*)150gm badam cincang | untuk hiasan
CARA MEMASAKNYA IALAH:
1. (*)Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. (*)Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
3. (*)Masukkan esen vanila dan gaul rata.
4. (*)Masukkan pes vanila, mentega pes vanila dan juga tepung. Gaul adunan sebati.
5. (*)Akhir sekali, masukkan bancuhan serbuk koko dan gaulkan rata.
6. (*)Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180ºC selama 45 minit.
7. (*)Setelah masak, sapukan kek dengan coklat masakan yang dicairkan (double boiler) dan gaulkan bersama campuran krim whipping, mentega pes vanila dan juga esen vanila.
8. (*)Hiaskan dengan badam cincang.
EmoticonEmoticon