BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)1 ekor ayam ] potong kecil
(*)500ml santan pekat
(*)2 sudu makan cili kisar
(*)2 sudu makan air asam jawa
(*)½ sudu teh serbuk kunyit
(*)3-4 keping asam gelugor
(*)1 batang serai ] titik
(*)3cm lengkuas ] titik
(*)Garam dan gula secukup rasa
(*)Minyak masak secukupnya
(*)Air secukupnya
BAHAN-BAHAN KISARNYA IALAH:
(*)2 biji cili merah
(*)8 ulas bawang merah
(*)4 ulas bawang putih
(*)3cm halia
(*)2cm kunyit hidup
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Panaskan sesudu makan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi.
(*)2. Masukkan cili kisar, lengkuas, serai dan serbuk kunyit. Tambah sedikit air dan tumis lagi.
(*)3. Masukkan ayam dan air asam jawa. Didihkan.
(*)4. Tuang santan dan asam gelugor. Didihkan hingga semua bahan sebati dan masak.
(*)5. Tambah garam dan gula secukup rasa.
EmoticonEmoticon