Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
""1 kilo ikan
""Sedikit asam keping
""2 cawan santan
""½ cawan minyak
""Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan Kisar –
""7 batang serai
""2 inci halia
""20 tangkai cili kering
""20 biji bawang merah
""10 biji @ 1 labu bawang putih
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:
1. ""Rebus ikan dengan asam keping dan ½ sudu garam. Rebus hingga empuk supaya mudah isi ikan tertanggal.
2. ""Asingkan isi ikan dan tulang. Isi ikan ditumbuk dan tulang ikan dikisar dan ambil airnya.
3. ""Sediakan kuali dan masukkan minyak. Kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar.
4. ""Setelah itu, masukkan isi ikan tadi dan tambahkan santan serta air rebusan ikan ke dalam kuali.
5. ""Masukkan gula dan garam secukup rasa. Kacau hingga kering.
EmoticonEmoticon