Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:
:{"}:250ml santan pekat *daripada satu biji kelapa
:{"}:200ml air
:{"}:150gm gula melaka
:{"}:2 sudu besar gula pasir
:{"}:1/2 biji kelapa parut *putih sahaja
:{"}:1/2 sudu teh garam
:{"}:daun pisang *dipotong
Bahan A –
:{"}:300gm tepung pulut
:{"}:240-250ml air
:{"}:3 sudu makan tepung gandum
:{"}:1/2 sudu teh garam
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:
1. :{"}:Santan pekat didihkan atas api yang sederhana hingga keluar minyak. Ketepikan.
2. :{"}:Satukan air,gula melaka dan gula pasir dalam periuk. Didihkan hingga gula larut.
3. :{"}:Masukkan kelapa parut dan garam. Kacau lagi hingga kering. Sejukkan inti ini.
4. :{"}:Bancuhkan bahan (A) hingga sebati. Ambil sedikit dan bentukkan ianya bulat. Leperkan bebola ini dan bubuhkan sedikit inti ditengahnya dan bulatkan.
5. :{"}:Kemudian letakkan bebola ini di atas sekeping daun pisang dan bubuhkan sesudu besar santan yang didihkan tadi. Bungkus dengan kemas.
6. :{"}:Kukus kuih koci ini dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 15-20 minit.
EmoticonEmoticon