Bahan-Bahannya ialah:
(*)1.5 kg ayam
(*)50 gm bawang merah | dikisar
(*)10 gm bawang putih | dikisar
(*)10 gm halia | dikisar
(*)10 gm buah keras
(*)30 gm serai | dititik
(*)20 gm tepung ubi | dibancuh dengan sedikit air
(*)40 gm asam jawa | dibancuh dengan sedikit air
(*)5 gm gula
(*)5 gm garam
Cara Memasaknya ialah:
(*)1. Ayam dibelah dua dan dibersihkan.
(*)2. Gaul ayam bersama separuh dari bahanbahan yang telah ditumbuk halus. Perap selama lebih kurang 1 jam.
(*)3. Masukkan santan ke dalam periuk dan campurkan sebahagian lagi bahan yang ditumbuk ke dalam santan.
(*)4. Kacau hingga sebati dan jerang atas api sederhana.
(*)5. Apabila mendidih, masukkan serai, air asam jawa, gula dan garam. Untuk memekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung ubi dan kacau perlahan. Angkat kuah apabila telah pekat.
(*)6. Panggang ayam yang telah diperap. Cucur kuah sedikit demi sedikit ketika memanggang.
(*)7. Balik-balikkan ayam supaya kuah melekat pada ayam.
(*)8. Pangganglah ayam hingga masak.
(*)9. Hidangkan bersama salad dan timun. Baki kuah dicucurkan pada ayam yang telah dimasak.
EmoticonEmoticon