BAHAN-BAHANNYA IALAH:
[••] 300gm mi kuning | dicelur
[••] 200gm taugeh | dicelur
[••] 20 ekor udang udang | digoreng
[••] 300gm isi ayam | direbus dan dicarik
[••] 20 biji bebola ikan | direbus
[••] 100gm tauhu kering | digoreng dan dihiris
[••] 4 biji cili padi merah | dihiris
[••] 100 gm daun kari
BAHAN-BAHAN KUAH IALAH:
[••] 50gm stok ayam
[••] 100gm rempah kari ayam
[••] 300gm bawang besar | dikisar
[••] 100gm bawang putih | dikisar
[••] 100gm halia | dikisar
[••] 50gm lengkuas | dikisar
[••] 200gm cili kering | dikisar
[••] 200gm udang kering
[••] 500gm santan pekat
[••] 500ml santan cair
[••] Garam secukup rasa
[••] Gula secukup rasa
[••] Minyak masak untuk menumis secukupnya
CARA-CARA MEMASAKNYA IALAH:
1 [••]Panaskan minyak masak di dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih , lengkuas dan halia yang dikisar sehingga wangi.
2 [••]Selepas itu masukkan udang kering, cili kering dan rempah. Tumis sehingga pecah minyak.
3 [••]Kemudian masukkan santan cair. Kacau rata sehingga mendidih seketika.
4 [••]Selepas itu masukkan santan pekat dan stok ayam. Kacau rata.
5 [••]Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih seketika. Tutup api dan angkat. Ketepikan.
6 [••]Masukkan mi dan bahan hiasan ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah ke atasnya.
EmoticonEmoticon