Tuesday, 27 December 2016

Kimchi Elok Untuk Turun Berat Badan

Tags


(**)Kimchi dihasilkan daripada campuran kubis yang dihiris nipis dengan bahan seperti garam, cuka, bawah putih dan serbuk cili. Setelah semua bahan dicampur dan digaulkan sehingga sebati, kimchi disimpan di dalam balang dan diperam untuk dijadikan jeruk atau acar.

(**)Kimchi merupakan makanan sampingan dalam setiap hidangan Korea. Ia sangat sedap dimakan dengan nasi atau ramen (mi segera).

(**)Ramai yang tidak tahu sebenarnya kimchi memilki banyak manfaat untuk kesihatan termasuklah menurunkan berat badan.  Berikut adalah khasiat Kimchi yang perlu anda tahu:

1. Mengandungi Probiotik (Bakteria baik dalam badan)
(**)Kimchi yang dijeruk mengandungi bakteria yang baik atau probiotik yang membantu pencernaan. Selain itu, probiotik juga berfungsi melawan pelbagai jangkitan penyakit.

2. Melambatkan Penuaan
(**)Kimchi yang diperam selama dua minggu mengandungi antioksidan yang mampu menyamarkan penuaan pada kulit. Selain itu, kimchi juga membantu menyihatkan kulit dan rambut serta mengurakan kedutan pada wajah. Tidak hairanlah orang Korea memiliki kulit yang cantik dan kelihatan lebih muda dari usianya.

3. Membantu Menurunkan Berat Badan
(**)Pada siapa yang ingin menurunkan berat badan, bolehlah mencuba makan Kimchi. Kimchi yang memiliki bakteria baik, elok untuk mengurangkan rasa keinginan makan dengan mengurangi  kadar gula pada darah. Capsaicin yang terdapat dalam cili dapat meningkatkan kadar metabolisme.

4. Menghindar Kanser Perut
(**)Kubis China dan lobak putih yang digunakan dalam pembuatan Kimchi mengandungi bahan seperti isocyanate dan sulfide baik untuk menyingkirkan logam dalam hati, usus kecil dan buah pinggang.

5. Menurunkan Kolestrol
(**)Bawang putih yang terdapat dalam kimchi mengandungi allicin dan selenium yang dapat membantu menurunkan kolestrol dalam darah dan juga mengurangkan risiko penyakit angin ahmar dan penyakit kardiovaskular.


EmoticonEmoticon