Bahan-Bahan:
(**)1/4 biji labu manis (saiz sederhana)
(**)1/2 cawan sagu mata ikan, basuh dan toskan
(**)2 cawan santan
(**)1 cawan air
(**)sehelai daun pandan
(**)1/2 sudu kecil garam
(**)1/2 ketul gula melaka
(**)1/2 cawan gula
Cara Membuat:
(**)1. Potong labu bentuk kiub, saiz agak tidak terlalu kecil tidak terlalu besar. Cincang gula melaka, carikkan daun pandan dan simpul.
(**)2. Masukkan gula melaka yang telah dicincang ke dalam periuk bersama-sama daun pandan, air, garam dan gula. Panaskan.
(**)3. Setelah gula melaka larut, masukkan pula labu dan santan, kacau selalu. Setelah labu separuh masak baru masukkan sagu mata ikan.
(**)4. Masak sehingga labu empuk dan sagu mata ikan menjadi jernih. Angkat dan sedia untuk dihidangkan panas atau sejuk.
EmoticonEmoticon