Bahan-bahannya:
(**)2 cawan tepung gandum
(**)3 cawan santan kelapa
(**)2 biji telur
(**)3 helai daun pandan
(**)Beberapa titik pewarna hijau
(**)Gula pasir secukupnya
(**)Garam secukup rasa
(**)Sedikit minyak masak untuk disapu pada acuan
Cara-cara Menyediakannya:
(**)Daun pandan dipotong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis.
(**)Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata serta pukul hingga semua sebati.
(**)Tambah garam secukup rasa.
(**)Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
(**)Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, apabila panas kecilkan api.
(**)Sapukan sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
(**)Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh).
(**)Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk. Masak sehingga kuih menjadi pucat dan tidak melekat apabila disentuh.
(**)Berhati-hati keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan.
(**)Sapu sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru.
(**)Hidangkan untuk minum petang.
EmoticonEmoticon